Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ριζότο του Μιλάνου (Risotto alla Milanese)


Rissoto alla Milanese ή Ριζότο του Μιλάνου ή Κίτρινο Ριζότο, όπως και να το ακούσετε είναι η σπεσιαλιτέ του Μιλάνου, που γίνεται με το ζωμό του βοείου κρέατος, το μυελό των οστών του βοείου κρέατος, το λαρδί (αντί του βουτύρου), το ρύζι, το κρεμμύδι, το αλάτι, το τυρί και αρωματισμένο - χρωματισμένο με σαφράν. Εμείς θα το φτιάξουμε με μία μικρή παραλλαγή με ζωμό βοδινού χωρίς όμως μυελό και με βούτυρο αντί για λαρδί.


𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞

Μερίδες : Για 2-3 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿



Υλικά

  • 200 γρ. ρύζι
  • 80 γρ. βούτυρο (50 γρ. στην αρχή και 30 γρ. για το δέσιμο)
  • 1 ½ λίτρο ζωμό μοσχάρι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 στίγματα Κρόκου Κοζάνης (Greek red Saffron)
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 150 γ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Πιπέρι

Οδηγίες Παρασκευής
Για το ζωμό

  • Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, ρίχνουμε μέσα 2 με 3 κύβους Knor βοδινό (Θα χρειαστούμε 1500ml με 1700 ml ζωμό) και βράζουμε μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι. Όταν διαλυθούν, χαμηλώνουμε την ενταση της φωτιάς μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το ζωμό ζεστό.

Για το Σαφράν

  • Σε ένα κρασοπότηρο βάζουμε ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε στην άκρη για 15΄ περίπου ώστε να ελευθερωθεί το άρωμα το χρώμα και πικάντικη γεύση του μέσα στο νερό.

Για το ριζότο

  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε 50 γρ.βούτυρο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει διάφανο (προσέχουμε μην μας καεί και μαυρίσει). Ύστερα ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε για 2΄.

  • Ανεβάζουμε την ένταση σε μέτρια προς δυνατή και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
  • Με μία μεγάλη κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα που έχουμε βάλει το ζωμό να βράζει και ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα μέσα στο ρύζι. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια.

  • 10΄με 12΄από την ώρα που ρίξαμε το ρύζι, ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που χρειάζεται.
  • 20΄ περίπου από τη στιγμή που προσθέσαμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει.
  • Τελειώνουμε προσθέτοντας την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε για 2΄ να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε.




Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου